От началото на годината до момента броят на безработните, регистрирани в бюрата

...
От началото на годината до момента броят на безработните, регистрирани в бюрата
Коментари Харесай

Само от началото на 2018-а безработните у нас намалели с над 15 000

От началото на годината до момента броят на безработните, регистрирани в бюрата по труда, енамалял с над 15 000, като през март те наброяват 221 600. Спрямо февруари записаните безработни са с 9011 души по-малко, а по отношение на година по-рано - с 40 171. Това оповестиха от пресцентъра на Агенцията по заетостта.
 
Данните на административната статистика на Агенцията сочат устойчива наклонност за понижаване на безработицата, като през март записаното ниво в страната продължава да понижава и доближава 6,8%. Един от нормалните фактори за това е сезонната претовареност. Сравнението с предходния месец демонстрира намаление с 0,3%, а годишният паралел демонстрира доста понижение от 1,2%.
 
Новорегистрираните безработни през месеца са 21 741, като в тази група младежите заемат дял от 24%, хората над 50 година - 27%, самоопределилите се като роми са 13%, а хората с увреждания - близо 5%. В резултат на активността на трудовите посредници над 5500 безработни са задействани да употребяват предлаганите услуги от Агенцията по заетостта. Спрямо месец по-рано прави усещане повишаването с над 50% на записалите се неактивни, чийто брой доближава 1304.
 
Започналите работа на първичния пазар безработни през март са 19 814 - с над 25% повече по отношение на предходния месец. В тази група, към 10% са дълготрайно безработни, а над 25% са хора с главно и по-ниско обучение. По-големият брой почнали работа се дължи и на субсидираната претовареност, означават от институцията. През март те са общо 2492, като по отношение на година по-рано се следи двойно повишаване на включените в самодейностите на дейната политика.
 
Освен към безработни, услугите, предоставяни в бюрата по труда, са ориентирани също към заети, учащи и пенсионери. 273 лица от тези групи са намерили претовареност посредством бюрата по труда през месеца, като пенсионерите заемат дял от 70%.
Обявените свободни работни места от действителната икономика през март са 23 131, бележат данните на Агенцията по заетостта, а сравнението с месец по-рано демонстрира значителен растеж от близо 45% в потребностите от работна мощ. Данните приказват за явно оживление на трудовия пазар, като обичайно над 80% от местата са оповестени от частния бранш. Най-много са работните места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството - 5449 или 23% от заявените; преработващата промишленост - 4746 или 20% от заявените; търговията - 3692 или 16% от декларираните, се добавя в известието.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР